Bacalao pil pil
gedroogde kabeljauw in knoflookmayonaise
- Week de vis 24 tot 36 uur in zo veel koud water dat hij onderstaat; ververs het water zo nodig af en toe.
- Laat de vis daarna goed uitdruipen.
- Schenk de olie in een ondiepe schaal, bij voorkeur een cazuela.
- Voeg knoflook en de halve Spaanse peper toe en fruit dit tot de knoflook goudbruin kleurt.
- Schep de knoflook dan uit de olie en bewaar deze.
- Leg de vis met het vel naar beneden in de olie en bak deze 3 minuten, waarbij u de pan voortdurend heen en weer schudt.
- Draai de vis om en bak de andere kant op dezelfde wijze.
- Voeg dan 1 eetlepel water toe, doe een deksel op de pan en laat de vis 15 minuten pruttelen.
- Leg de vis en de Spaanse peper dan op een verwarmd bord.
- Snijd de vis in 4 tapa-grote porties. (kan van tevoren worden klaargemaakt; verhit de olie opnieuw voordat u verder gaat.)
- Klop het ei in een keukenmachine of blender en laat de motor lopen terwijl u de olie uit de cazuela er langzaam bij schenkt - zo ontstaat een mayonaise.
- Schenk deze over de vis en garneer met de knoflook en Spaanse peper.