Bacalao pil pil
gedroogde kabeljauw in knoflookmayonaise

  • Week de vis 24 tot 36 uur in zo veel koud water dat hij onderstaat; ververs het water zo nodig af en toe.
  • Laat de vis daarna goed uitdruipen.
  • Schenk de olie in een ondiepe schaal, bij voorkeur een cazuela.
  • Voeg knoflook en de halve Spaanse peper toe en fruit dit tot de knoflook goudbruin kleurt.
  • Schep de knoflook dan uit de olie en bewaar deze.
  • Leg de vis met het vel naar beneden in de olie en bak deze 3 minuten, waarbij u de pan voortdurend heen en weer schudt.
  • Draai de vis om en bak de andere kant op dezelfde wijze.
  • Voeg dan 1 eetlepel water toe, doe een deksel op de pan en laat de vis 15 minuten pruttelen.
  • Leg de vis en de Spaanse peper dan op een verwarmd bord.
  • Snijd de vis in 4 tapa-grote porties. (kan van tevoren worden klaargemaakt; verhit de olie opnieuw voordat u verder gaat.)
  • Klop het ei in een keukenmachine of blender en laat de motor lopen terwijl u de olie uit de cazuela er langzaam bij schenkt - zo ontstaat een mayonaise.
  • Schenk deze over de vis en garneer met de knoflook en Spaanse peper.